Italië is al jaren de grootste wijnproducent ter wereld, maar moet nu de eer laten aan grote concurrent Frankrijk. Dit lijkt het gevolg van klimaatverandering te zijn.
Vorig jaar (2023) was een rampjaar voor de Italiaanse wijnproductie: de productie nam maar liefst met 21 procent af in vergelijking met het jaar ervoor. In 2022 werd er nog ruim 54 miljoen hectoliter geproduceerd in Italië, in 2023 was dat amper 38 miljoen.
Vooral Midden- en Zuid-Italië hebben qua productie moeten inleveren, met respectievelijk 30 en 20 procent. Het gevolg is dus dat Italië na negen jaar zijn hegemonie als grootste wijnproducent ter wereld moet afstaan aan de grootste concurrent, buurland Frankrijk.
Zuid-Europa wordt te warm
In een recent onderzoek van Franse en Italiaanse wetenschappers, gepubliceerd in Nature Reviews Earth & Environment, schreven ze: ‘Als de opwarming van de aarde veel erger wordt, worden de meeste streken rond de Middellandse Zee ongeschikt voor wijnbouw.’ Het zou dan met name gaan om de laaggelegen gebieden en kustgebieden in Spanje, Italië en Griekenland. Deze gebieden lopen gevaar als de opwarming van de aarde boven de 2 graden uitkomt. Dat heeft te maken met oplopende temperaturen, maar ook met afnemende regenval. Er zullen in de komende jaren en decennia steeds meer watertekorten ontstaan. In landen rondom de Middellandse Zee is het al droog en wordt het alleen maar droger. Een conclusie uit het onderzoek is dan ook dat deze eeuw(!) in Europa 20 tot 70 procent van alle huidige wijngaarden zullen verdwijnen, afhankelijk van de mate van opwarming. Indien de opwarming van de aarde boven de 2 graden uitkomt, kan zo’n 90 procent van de Zuid-Europese wijngebieden verdwijnen.
De verandering van het klimaat vraagt om aanpassingen en investeringen. De oogst in Italië is in veel gevallen al vervroegd met twee tot drie weken. Sterker nog, in het uiterste zuiden begint de oogst tegenwoordig al in juli! Daarnaast zoeken wijnmakers naar andere, resistentere druivenrassen en mogelijkheden om hun druiven te planten op hoger gelegen, en dus koelere, gebieden.
Meer witte wijn en meer kwaliteit?
Verder valt op dat de productie van witte wijn nu hoger ligt dan die van rode wijn. Zo’n 60 procent van alle Italiaanse wijn is tegenwoordig wit. Dit zou vooral komen door de enorme populariteit van prosecco. Daarnaast valt op dat de totale productie sterk is afgenomen, maar dat de productie van kwalitatief hoogstaande DOC- en DOCG-wijnen relatief stabiel is gebleven. Dat is op zich goed nieuws. En dat zou betekenen dat de kwantiteit daalt, maar de kwaliteit gelijkt blijft (of relatief stijgt).
Dit laatste zien we ook in recente verkoop-trends. Het lijkt erop dat de wijnconsumptie daalt, maar dat de prijs die we uitgeven aan een fles wijn stijgt. Dat komt niet alleen door inflatie, maar het lijkt dat mensen liever zo nu en dan een duurdere wijn kopen, in plaats dat ze gaan voor kwantiteit en een lage prijs.
Zelf ook op zoek naar meer kwaliteit? Bekijk dan eens ons proefpakket met hoge Vivino ratings, of onze selectie wijnen die ook in sterrenrestaurants worden geschonken.