De definities van een Muid verschillen nogal. Muid zou zijn afgeleid van het Latijnse “modius” of “modus” (maateenheid, regel), wat een Romeinse graanmaat was van 10,5 liter en overeenkomt met de bijbelse schepel. De volumes waren echter zeer verschillend per land. Anderen claimen dat Muid een meeteenheid is waarvan de capaciteit rond 1590 werd gedefinieerd: 1 muid voor wijn kwam overeen met 200 pinten Saint Denis of 300 pinten Parijs. Nou weet je nog steeds niks, maar het ging dan om bijna 280 liter. Je zou dus denken dat een Demi Muid de helft is (Demi = Half), maar het tegenovergestelde blijkt waar.
Demi Muid is namelijk een Franse term voor eikenhouten vaten met een inhoud van 600 liter. De term is afkomstig van een houten vat met een inhoud van ongeveer 1.300 liter uit de regio Châteauneuf-du-Pape. Een demi-muid (halve maat) is dus 600 of soms 660 liter, wat veel voorkomt in de Champagne en de Languedoc-Roussillon streek. Ook worden de vaten gebruikt in de Rhônevallei en andere regio’s zoals de Bourgogne. Zie bijvoorbeeld deze Mégalithe van Domaine de Thalie.
In de Bourgogne gebruiken ze vaak vaten van 228 liter, de welbekende “pièces” van 228 liter. Daarnaast zijn er de “barriques” van 225 liter, bekend van Bordeaux wijnen, maar ook van Italiaanse toppers zoals deze Montepulciano d’Abruzzo Riserva van Pietramore.
Franse eikenhout wordt nog steeds beschouwd als het beste ter wereld. Amerikaans eikenhout is een wat goedkoper alternatief, dat de wijn beïnvloedt met zoetere aroma’s. Daarnaast is er ook Oost-Europees eikenhout.





