Afgelopen jaren is er veel aandacht voor Vegan wijn en soms lijkt het alsof mensen niet exact begrijpen wat het is. Tevens verwarren mensen het vaak met biologische/duurzame wijn. In dit artikel geven we wat meer info.
Vegan wijn
Vegan wijn is wijn waarbij tijdens het productieproces geen dierlijke producten zijn gebruikt. Traditioneel gezien worden bij de wijnproductie, specifiek bij het klaren of filtreren van de wijn, dierlijke producten zoals gelatine, eiwit (uit eieren), caseïne (uit melk) of vislijm (isignglass, afkomstig van viszwemblazen) gebruikt om onzuiverheden uit de wijn te verwijderen. Vegan wijn gebruikt in plaats daarvan plantaardige, minerale of synthetische alternatieven om dit proces te volbrengen. Een bekend alternatief is bijvoorbeeld Bentoniet.
Bentoniet
Bentoniet is een kleisoort die vaak wordt gebruikt in de wijnindustrie als klaringmiddel. Het is volledig plantaardig, wat het ideaal maakt voor de productie van vegan wijn. Wanneer het aan wijn wordt toegevoegd, zakt het naar de bodem van het vat of de tank, en trekt daarbij de ongewenste deeltjes zoals eiwitten, tannines en andere onzuiverheden met zich mee. Dit proces wordt ook wel sedimentatie genoemd. Na een bepaalde tijd wordt de wijn van bovenaf afgetapt, waarbij de heldere wijn wordt gescheiden van het sediment onderaan, inclusief het bentoniet en de gebonden onzuiverheden. Dit resulteert in een heldere, stabiele wijn zonder dat er dierlijke producten zijn gebruikt.
Er zijn meerdere soorten bentoniet, zoals natriumbentoniet en calciumbentoniet. Ondanks dat natriumbentoniet het beste eiwitten adsorbeert, wordt er tijdens de vinificatie bijna altijd calciumbentoniet of een mengsel van natrium- en calciumbentoniet gebruikt. Het gebruik van natriumbentoniet heeft namelijk als nadeel dat het zorgt voor een groter volumeverlies én er komen grote hoeveelheden natrium in de wijn. Hoge inname van natrium wordt in verband gebracht met cardiovasculaire ziektes en het gebruik van “puur” natriumbentoniet in de wijn is daarom verboden in onder andere Duitsland. Daarnaast zijn er ook internationale richtlijnen opgesteld voor de maximale hoeveelheid aan uitwisselbare kationen zoals Na+ en Ca2+ die in de wijn mogen komen. Ca2+ is een stuk veiliger, maar kan bij te hoge concentraties wel zorgen voor de uitval van wijnsteen.
Bentoniet is dus een cruciaal ingrediënt in het maken van vegan wijn, omdat het helpt om de wijn te klaren zonder de noodzaak van dierlijke stoffen. Het is een natuurlijke en effectieve oplossing voor veganisten en milieubewuste wijnproducenten. Tegelijkertijd lijkt het niet geheel zonder risico’s en is het afhankelijk van de landelijke regels/richtlijnen.
Conclusie
Vegan wijn is dus veganistisch, er worden geen dierlijke stoffen gebruikt. Maar dit zegt verder niks over de bewerkingen die de wijn heeft ondergaan en of het biologisch is! Wij zijn daarom nog steeds van mening dat het het beste is om natuurwijn te kiezen, waarbij zo min mogelijk ‘interventie’ is toegepast.





