Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het drinken van witte wijn en champagne het risico op een hartstilstand kan verkleinen.
Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het Canadian Journal of Cardiology, bracht 56 niet-medische risicofactoren in kaart die gelinkt zijn aan een hartstilstand. Factoren als een hoge fruitconsumptie, een positief humeur, een gezond gewicht, een goede bloeddruk, een hoger opleidingsniveau en het drinken van champagne en witte wijn, kunnen mogelijk een beschermende werking hebben.
Sterfte door hartstilstand
Miljoenen mensen ter wereld sterven jaarlijks aan een hartstilstand, waarbij het hart stopt met het pompen van bloed door het lichaam. De onderzoekers stelden vast dat het behouden van een positieve stemming, het beheersen van je gewicht en het onder controle houden van je bloeddruk beschermende factoren kunnen zijn. Men vond aanzienlijke verbanden tussen verschillende beïnvloedbare factoren en een plotselinge hartstilstand, waarbij veranderingen in levensstijl het meest effectief bleken bij het voorkomen van gevallen.
Belangrijkste bevinding van de studie: wijn
Een van de meest intrigerende bevindingen van de studie is het cardioprotectieve effect dat geassocieerd wordt met de consumptie van champagne en witte wijn. Dit zet vraagtekens bij lang gekoesterde aannames over de specifieke cardioprotectieve eigenschappen van rode wijn. Er is nog steeds onduidelijkheid over de onderliggende mechanismen, maar deze bevindingen bevestigen het idee dat de voordelen van matige alcoholconsumptie complexer kunnen zijn dan eerder werd aangenomen.
Eerder dit jaar kwam matig alcoholgebruik opnieuw onder de loep te liggen, nadat de aftredende Amerikaanse Surgeon General opriep tot strengere waarschuwingslabels op alcoholische dranken. Veel studies suggereren echter dat matig drinken niet schadelijk is, en mogelijk zelfs gunstig. De nieuwste bevindingen van Dr. Luo en collega’s ondersteunen dit bewijs. Andere risicofactoren voor een hartstilstand zijn blootstelling aan luchtvervuiling, gebrek aan lichaamsbeweging, roken en psychologische stress.
A wine a day keeps the doctor away?
Lange tijd gold het idee dat één glas alcohol per dag juist goed zou zijn voor het hart. Tegenwoordig zijn veel wetenschappers daar een stuk voorzichtiger in. Het Nederlandse Voedingscentrum staat steeds vaker ter discussie wat betreft hun aanbevelingen, maar die stellen in dit geval: “Het advies is: drink geen alcohol. En als je toch drinkt, beperk het dan tot maximaal één glas per dag.”





