In het kader van een tientallen jaren oud testprogramma controleert de Britse overheid elk jaar ongeveer 3.000 kilo aan monsters van levensmiddelen. Via deze controles zoekt men naar sporen van chemicaliën. De campagnegroep Pesticide Action Network UK (PAN UK) analyseert de jaarverslagen en haalt daar interessante cijfers uit.
Pesticiden in voedsel; groente en fruit
Zo bleek de aanwezigheid van pesticiden in 2022 het hoogste sinds de organisatie in 2018 met zijn eigen beoordelingen begon. Vóór 2022 was het percentage van al het geteste voedsel dat meerdere residuen van bestrijdingsmiddelen bevatte nog nooit hoger geweest dan 32,5 procent, maar vorig jaar steeg het naar 39 procent!
Als we kijken naar het totale percentage groenten en fruit dat meerdere residuen van bestrijdingsmiddelen bevatte, was dit nooit hoger dan 48 procent. Maar in 2022 steeg dit naar 53 procent! Het meeste aantal bestrijdingsmiddelen werd gevonden in bonen en spinazie.
Een woordvoerder van PAN Uk liet weten: “This year’s results show that, just like our rivers, much of our food is increasingly contaminated with pesticide cocktails. [..] We have no idea what this ongoing exposure to tens — or even hundreds — of different chemicals is doing to our health over the long-term.“
In elk monster van fruit en groenten dat in 2022 werd getest, registreerden onderzoekers 134 verschillende soorten residuen van bestrijdingsmiddelen. De helft hiervan werd door de VN geclassificeerd als ‘zeer gevaarlijk’. Vijfenveertig daarvan hadden een verband met kanker, terwijl nog eens 25 hormoonontregelaars bevatten. Deze kunnen het hormoonsystemen verstoren, wat verband houdt met een reeks gezondheidsproblemen, waaronder geboorteafwijkingen en ontwikkelingsstoornissen.
Pesticiden in wijn
Ook bij wijn zag men helaas een dramatische toename van meerdere residuen van bestrijdingsmiddelen. In 2016 vond men in 14% van de geteste wijnen meerdere bestrijdingsmiddelen, maar in 2022 is dit gestegen tot 50%!
De officiële gegevens tonen nu ook meerdere soorten pesticiden. Ging het in 2016 nog om 16 verschillende residuen, in 2022 ging het om 19 verschillende residuen van pesticiden. Dit cijfer is afkomstig van 72 geteste wijnmonsters, waarbij negen chemicaliën zijn gevonden die verband houden met kanker. In één wijnmonster werden zelfs zes verschillende pesticiden aangetroffen! Ter info, het ging hier om de Fetele Feteasca Regala, een witte wijn van het Roemeense wijnhuis Cramele Recas. Deze meuk moet je dus duidelijk NIET drinken.

De woordvoerder van PAN UK voegde hieraan toe: “This massive rise in ‘pesticide cocktails’ should be of grave concern because we know that chemicals can become more harmful when combined, and yet we continue to set safety limits for just one chemical at a time. Wine lovers shouldn’t have to risk exposure to an array of hazardous pesticides when they fancy a tipple. The organic wine sector is flourishing, proving that it is 100% possible to produce wine without relying on toxic chemicals.”
Het overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen bij wijnproductie vormt niet alleen een bedreiging voor de gezondheid van de (Britse) consumenten, maar ook voor degenen die er wonen en werken. Uit onderzoek uitgevoerd in Frankrijk, gepubliceerd in oktober 2023, bleek dat kinderen die in de buurt van dichte wijngaarden woonden een verhoogd risico liepen om leukemie op te lopen. Ook bleek al eerder dat werknemers in de wijnindustrie een groter risico lopen op gezondheidsschade, zoals de ziekte van Parkinson. We schreven daar al eerder over, want de locaties waar veel mensen de ziekte van Parkinson hebben, komt bijna exact overeen met de locaties waar intensieve wijnbouw wordt bedreven.
Veel pesticiden, goedkope wijn?
Zoals aangegeven, de data van het onderzoek is afkomstig van een testprogramma van de Britse overheid. Het was dus de Britse overheid die 72 verschillende flessen wijn heeft getest. En zoals je kan raden, als overheidsproject was er geen heel groot budget beschikbaar. Alle 72 flessen samen kostten iets minder dan 400 pond (462 euro). De duurste flessen waren rond de 10 pond en dat waren er slechts twee. Over het algemeen zou je dus kunnen zeggen dat het vooral goedkope wijn is die veel pesticiden bevat. Of iets genuanceerder: het in grote getallen produceren van (goedkope) wijn, vereist vaak bestrijdingsmiddelen?
Desalniettemin, de groep wijnen uit het onderzoek waarin geen pesticiden zijn aangetroffen, bevat ook enkele supergoedkope wijnen zoals Blossom Hill (4 a 5 euro). Maar er waren ook iets duurdere flesjes zoals 19 Crimes Chardonnay (7,50), Brancott Estate Sauvignon Blanc (9 euro) en Pepper Box Shiraz (10 euro). Wil je echt zekerheid, dan zoek je naar het bio-label. Het EU Biolabel is een milieulabel en geeft aan dat het afkomstig is uit de biologische landbouw. Die producten moeten dus voor de volle 100 procent biologisch zijn (tenzij het om verwerkte producten gaat: dan moet minimaal 95 procent van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw). Bij biologische landbouw worden geen kunstmatige meststoffen en chemische pesticiden gebruikt. Genetisch gemodificeerde organismen mogen niet gebruikt worden. Kunstmest en synthetische pesticiden evenmin.
Wellicht ten overvloede, maar bij Wijnbaas verkopen we uitsluitend wijnen die op z’n minst biologisch zijn!