Penedès streeft ernaar om de eerste beschermde oorsprongsbenaming (BOB) te zijn die 100% gecertificeerd biologisch is.
“Tegen 2025 zal biologische landbouw zeker verplicht zijn. Als je niet biologisch landbouwt, kun je geen deel uitmaken van DO Penedès”, zo zegt Joan Huguet, voorzitter van de Catalaanse DO, in gesprek met The Drinks Business. Hij legde uit dat biologische landbouw in Spanje eigenlijk heel gemakkelijk is vanwege het mediterrane klimaat en verder wordt vergemakkelijkt door de klimaatverandering. Er is steeds minder regen en daardoor minder kans op schimmelziekten.
De DO produceert jaarlijks 18 miljoen flessen stille en 1 miljoen mousserende wijnen en is verdeeld in DO, DO Cava en DO Catalunya. Volgens de website van DO Penedès is momenteel meer dan 60% van de geproduceerde wijnen biologisch gecertificeerd, zoals deze Cava van Diorama of de Cantallops Xarel-lo van AT Roca. De DO stelt dat hier meer dan 40 jaar geleden de eerste gecertificeerde biologische wijnen van Spanje werden geproduceerd, ze gaan dus al een tijdje mee. Volgens Huguet helpt men de producenten actief bij de transitie naar biologische landbouw en hebben ze al talloze trainingen gegeven. De DO zal ook kleine producenten financieel ondersteunen tijdens het conversieproces.
Als het lukt om in 2025 volledig bio te zijn, dan zou Penedès de eerste Appelatie/BOB zijn die biologische certificering in zijn specificaties verplicht stelt. Soortgelijke overwegingen worden gemaakt in Saint-Emilion (vlakbij Bordeaux), daar is een ‘milieucertificering’ als vereiste ingevoerd. Dit hoeft echter geen biologisch certificaat te zijn; een HVE-label (Hoge Milieuwaarde) volstaat ook. Momenteel wordt twintig procent van de wijngaarden van Saint-Emilion op biologische wijze verbouwd.





