Je ziet het steeds vaker, een beetje was bovenop een fles wijn. En dan met name bij natuurwijn, maar waarom?
Blijkbaar voegt het niets toe aan de wijn, vooral qua oxidatie. Sommigen denken dan ook dat het alleen uiterlijk vertoon is en gebruikt wordt om de prijs op te drijven. Maar dat is niet zo. De meeste natuurwijn-makers zijn begaan met het milieu en willen zoveel mogelijk natuurlijke producten gebruiken. Deze wijnmakers zijn van mening dat was (wax) een stuk minder schadelijk is voor het milieu dan de metallic/kunststof afsluiting die normaal gesproken over de kurk wordt gedaan. En daar hebben ze gelijk in.
Andere redenen
Een andere reden om was te gebruiken is als je een kleine oplage maakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij kleine wijngaarden (het kan dan wederom een natuurwijn zijn), maar ook bij afwijkende maten. Denk aan een Magnum uitvoering van een bepaalde wijn. Het is dan vaak te duur om speciaal voor die paar honderd flessen een kunststof afsluiting te laten maken. Alternatief is om was te gebruiken.
Er gaat overigens een verhaal rond van een wijnmaker uit St Emilion. Hij zou dezelfde wijn een paar jaar lang ‘naakt’ in twee flessen hebben bewaard, eentje afgesloten met folie en eentje met was gebotteld. De wijn met was proefde het meest consistent.
Verschillende soorten was
Er zijn diverse soorten was. De meest bekende is bijenwas, maar er zijn ook wijnhuizen die gemengde was gebruiken voor het verzegelen van flessen. Deze gemengde was is vaak gemaakt van paraffine en bevat microkristallijne was. Paraffinewas is, zoals je waarschijnlijk wel weet, een aardolieproduct. Het moge duidelijk zijn dat het boren naar olie en het raffineren van de was geen goed of duurzaam alternatief voor bijenwas is.
Hoe maak je de fles het beste open?
Sommige mensen gaan de harde was verwarmen, zodat ze het er makkelijker af krijgen. Op zich zou dat niet nodig moeten zijn. Het beste is om te doen alsof de was er niet is, ga gewoon met de kurkentrekker er doorheen. In principe zou de was dan als een mooie, nette schijf met de kurk mee eruit moeten komen. Mocht het toch fout gaan, zorg dan in ieder geval dat de stukjes was niet in de fles vallen.
Welke wijnen gebruiken was?
In ons assortiment hebben we bijvoorbeeld de wijnen van Azul y Garanza die zijn afgesloten met was. Zoals de Naturaleze Salvaje en de Naturaleze Salvaje tinto. Daarnaast is er de Frisach Sang de Corb, de Bandita van Cascina Tavijn en de Anima Mundi Gres. Allemaal te kwalificeren als natuurwijn. Niet bekend met dit soort wijn? Check dan eens ons proefpakket natuurwijn.
Een laatste tip
We hebben ooit een wijnmaker gesproken en die vertelde dat we de was met zegellak moesten mengen, vooral bij flessen die we meer dan 20 jaar willen bewaren. Anders zou het broos worden, terwijl de was flexibel moet blijven. Doe met die info wat je wil!





