De familie van Ferdinando Principiano boert al generaties in de Langhe (Piëmont regio). Op dit moment bestaat het landgoed uit 20 hectare. Rond 2003 begon Ferdinando zich op een meer traditionele, maar vooral ook meer natuurlijke filosofie te richten. Hij werkt volledig biologisch, maar tegenwoordig is het resultaat ook te kwalificeren als natuurwijn. Deze toewijding aan de natuur strekt zich uit tot in de kelder, met minimale interventie en slechts kleine toevoegingen van zwavel bij het bottelen. Alle wijnen worden hier spontaan vergist en het sulfietgehalte in de wijn is uitzonderlijk laag.
Deze Barbera is gemaakt op natuurlijke gistcellen, zonder toevoeging van gekweekte gisten. Het is een natuurwijn met een zeer zuivere neus. We ruiken veel bosvruchten (bramen) en specerijen, met accent op het fruit, mooie rijpheid en concentratie die de frisse zuren van de barbera perfect harmoniseert.
De smaak heeft een frisse en sappige aanhef, met de kenmerkende zuren van de barbera; een geconcentreerd smaakpalet, veel rijp rood fruit, zwoel, licht rinzig en elegant met zachte, ronde tannines. Het is een goede wijn bij vlees met een vettige structuur, zoals rib-eye of entrecôte. Of gewoon bij een vega-gerecht met veel truffel, olijfolie en knoflook.
Deze Barbera d’Alba DOC van Ferdinando Principiano werd verkozen tot Wijn van het Jaar in de categorie Natuurwijn, tijdens het Proefschrift Wijnconcours 2018. Ook noemenswaardig is dat deze wijn onder andere worden geschonken bij sterrenrestaurant Triptyque in Wateringen (Groene ster).
| Druivensoort | |
|---|---|
| Jaar | |
| Afsluiting | Kurk |
| Alcoholpercentage | |
| Inhoud | 0,75 liter |
| Wijnhuis | |
| Land | |
| Streek | |
| Oogst | |
| Filosofie | |
| Appellatie | Barbera d’Alba, DOC Denominazione di Origine Controllata |
| Verpakking | Glas |
| Hamersma rating |



